perjantai 5. huhtikuuta 2013

Viihtyisää työympäristöä etsimässä parvityölle

Kun menet johonkin toimisto- tai työtilaan niin, minkälaisessa eteisessä tai vastaanottotilassa haluaisit odottaa vuoroasi. Entä minkälainen pitäisi olla varsinainen työskentelytila eli työkkäri. Onko sillä mitään väliä, minkälaiset ovat näkymät työhuoneestasi tai toimistosasi lähiympäristöön? Olen näitä asioita pohtinut, kun olen suunnitellut itselleni työympäristöä, jossa pitäisi itseni lisäksi viihtyä myös asiakkaiden. Itse viihdyn mieluiten rauhallisessa työtilassa, jossa on värit kohdallaan; keltaista, puunruskeaa, valkoista  ja harmaata. Nykyisin nuo värit ovat minun makuuni. Valmisteilla oleviin yritykseni web-sivujen kautta yritän saada asiakkalle syntymään saman palvelukokemuksen, mitä tarjoan face-2-face-asiakaspalvelutilanteissa.

Olen viime vuosina myös huomannut online-ympäristöjen rakenteellisen ja visuaalisen viihtyisyyden merkityksen, sillä en jaksa työskennellä tylsissä ja rakenteeltaan hierarkisissa online-ympäristöissä. Kirjoitin aikaisemmin blogin palvelumuotoilusta ja uskon edelleen, että sillä alalla tulee olemaan kysyntää jatkuvasti lisäääntyvän online-työskentelyn myötä.

Nyt on kaksi kuukautta parvityöskentelyä xTunessa takana. Työkalu on saanut paljon kiitosta siitä, että sen käyttö on ollut helppo oppia. Uuden työtavan opiskelu on kuitenkin vielä alkutaipaleella, sillä suurimmalla osalla osallistujista on luonnollisin tapa tehdä yhteistyötä nenäkkäin kokoustamalla työryhmissä. Samalla unohdetaan, että osan työtä voisi tehdä tehokkaaminkin parvessa työkavereiden kanssa.

Ensiksikin meidän pitäisi rohkeasti laittaa jakoon keskeneräisiä asioita, sillä "kysyvä ei tieltä eksy". Sekin on hyvä huomata, ettei parvityöskentelyssä tarvitse olla jatkuvasti läsnä. Eikä tarvitse murehtia, jos ei ole aikaa. Jokainen osallistuu työskentelyyn omilla käytössä olevilla mahdollisuuksillaan. Parvityöskentelyn koukuttavuus on siinä, kun saan kiitosta ja positiivista palautetta työkavereilta omasta avustani muille, niin se saa minutkin auttamaan työkavereita parvityössä.

Koska parvityöskentely on uudelainen tapa tehdä työtä, niin sille tarvitaan omat pelinsäännöt, jotta työskentely etenisi haluttuun suuntaan. Oma ehdotukseni on, että parvikeskustelun käynnistäjä on avainhenkilö, joka johtaa keskustelua parvessa. Hän tekee tarvittaessa lisäkysymyksiä ja avaa uutta näkökulmaa, jotta työskentelyllä saadaan tarvittava päämäärä aikaan. Näin ainakin aluksi, jotta parvityöskentely käynnistyisi hyvin ja ns. "mikro-taskereita" alkaisi syntyä vähitellen työyhteisöihin enemmän. On ollut hyvä huomata, että olemme hyvässä alussa kohti parvityöskentelyn osaamista. Silti olemme siinä vielä aloittelijoita.

Maaliskuun aikana käynnistynyt Salpauksen organisaatiouudistus ei näytä ainakaan alkuun edistävän parvityöskentelyn käyttöönottoa, kun henkilöstö kääntyy yhä enemmän "sisään päin" omiin poteroihin  muutosprosessin aikana. Jotenkin on helppo todeta, että mielenkiintoista, mutta nyt ei löydy aikaa parvityölle  muutoksen suunnittelun keskellä. Näin tapahtuu, kun ei ymmärretä, että työskentely organisaatiorakenteet ylittävissä parvissa voisi edistää muutosprosessin läpiviemistä.

Alla muutamia kuvia omasta työkkäristäni, josta käsin teen mieleläni myös parvityöskentelyä.

Katri Luukka Solutions Eteinen
Työkkärin puoli

Näkymä työkkäristä 

1 kommentti: